Hav-det-godt!

Det siger vi ofte til hinanden når vi skilles, men hvad gør vi egentlig for hinanden? For de fleste af os, så er det det jo en helt naturlig ting at sørge for – at vi har det så godt som muligt. Men tænker vi virkelig over hvordan andre mennesker har det, eller er det bare et lille behageligt ønske om feel-good i dagligdagen?

Ved du hvordan dit tøj bliver lavet?

Human rights tribunal hears allegations of abuse and low pay against clothing companies that supply high street stores

Jeg er begyndt at designe mere af tøjet til Eva go Diva selv, og selvom det er hårdt arbejde der inkluderer alle mulige former for røvkedelig administration og møder med bank og revisor, så er bundlinjen stadig masser glæde og stolthed. Jeg har det godt med det, om man så må sige. En af grundene til at det glæder mig er, at jeg har et fantastisk samarbejde med en familie i New Delhi, som jeg producerer tøjet med. Da jeg i sin tid skulle finde nogen der kunne producere for mig, fik jeg et par kontakter i Indien, som jeg tog ned og besøgte. Da jeg kom hjem om aftenen fik tårerne frit løb. Det var simpelthen så umenneskelige forhold jeg så i Indien. Jeg besluttede mig for ALDRIG at deltage i den form for udnyttelse af andre mennesker, og ikke mindst børn. Rædselsfulde arbejdsvilkår med arbejdsdage på 15 timer, børn der stod med bare fødder i de klammeste kemikaliebade. Nogen der mindede om slavepiskere stod og råbte og skreg af børnene, for at holde tempoet oppe. Læs mere om den slags HER

Min redning

Jeg var så heldig så jeg fandt Sam og Anju, gennem en fælles bekendt. Udover at de er vildt søde og ret sjove, så behandler de deres folk ordentligt. Jeg betaler dem fair priser for deres arbejde, og de er glade for det. Og Sam siger det samme med et smil på læben i videoen herunder: “Mine egne leverandører er stabile. De kan lide mig, fordi jeg betaler dem godt”. Han har det godt med det, om man så må sige…
For et par uger siden var jeg og min kæreste nede og besøge dem, og fik styr på den nye kollektion til forår og sommer 2020. Udover selve produktionen, så tog vi rundt og blev inspirerede på det enorme tøjmarked, som findes i New Delhi – og vi tog hjem og hyggede med vores værter bagefter, mens vi gennemgik hele produktionskæden.

Det koster selvfølgelig noget at tage derned, i stedet for bare at Skype, men det giver mig garanti for, at det ikke bare er tomme ord om bæredygtighed eller greenwashing.

Sam fortæller hvorfor både han og hans leverandører har det godt…

Let’s make this a personal thing

“Lets make this a personal thing”, er et stille motto jeg arbejder med. Det er ikke nok at købe et lille logo om at min bomuld er certificeret, hvis de mennesker der står i andre led af processen græder mens de syr i den økologiske bomuld. På vores besøg rundt i de forskellige produktionsled, mødte vi de mennesker der reelt fabrikerer. Der var ingen børn. Det var voksne mennesker som går hjem og forsørger deres familier. Jeg kan derfor med stolthed i stemmen sige, at min nye kollektion er så bæredygtigt produceret, som det overhovedet er muligt for mig.

Pris, kvalitet og bæredygtighed

Men materialerne skal selvfølgelig stadig være pivlækre og føles gode på kroppen der bærer det. Tøjet skal have en kvalitet, så det kan bruges mange gange og ikke går i stykker. Men… prisen skal også være rigtig, så der skal stadig træffes svære valg. Det er ikke spor nemt at få til at gå op i en højere enhed, men jeg gør mig umage, så DU kan ha det rigtigt godt, når du har købt det tøj, som jeg selv har designet og fået produceret og til sidst solgt til dig. Materialerne er ikke altid økologiske, men i den nye kollektion, så har jeg i alle produkterne valgt bæredygtige standarder, og ved selvsyn sikret mig, at de folk der arbejder for os, de smiler mens de gør det. Jeg bruger ikke polyester overhovedet. Jeg kan selv bedre lide at have naturmaterialer på kroppen, og det er er uoverskueligt at finde ud af de miljømæssige bivirkninger fra mine leverandører. Læs mere HER om hvor alvorligt et problem det er blevet. Du må meget gerne hjælpe mig med at udbrede viden om området, enten ved at dele de artikler jeg her har fundet, find nogen selv, eller del min lille blog her.

Jeg har selv besøgt fabrikkerne hvor de farver, printer, broderer, klipper og syr. Jeg har set dem i øjnene og sikret mig, at det er voksne mennesker der arbejder under fair forhold. Broderiet fx, det kræver præcision og teknisk kundskab, for det er komplicerede maskiner der bruges.

Billeder fra det økologiske marked, broderiet og printerenDe af os der producerer med samvittighed, er med til at løfte niveauet af bæredygtighed på tøjproduktionen i Indien. I den nærmeste fremtid deler vi mere indhold fra optagelserne i New Delhi, så du får indblik i vores tøjproduktion.

#havdetgodt

Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.